Pagini

joi, 18 decembrie 2008

Anna Constantia von Brockdorff (1680 – 1765)


Anna Constantia von Brockdorff, contesă de Cosel, a fost una dintre numeroasele amante ale regelui August al II-lea al Poloniei, supranumit „cel Puternic”.

De origine germană, Anna Constantia a fost fiica unei vechi familii de nobili din Hamburg. Inteligentă şi foarte impulsivă, Constantia era, deopotrivă, pasionată de studiu şi de activităţile fizice. Ştia câteva limbi străine, stăpânea, destul de bine, matematica şi iubea vânătoarea.

La paisprezece ani, Anna este trimisă la reşedinţa ducelui C. Albrecht pentru a deveni domnişoara de onoare a fiicei acestuia, Sophie Amalie. Anna rămâne însărcinată – posibil cu ducele Ludwig Rudolf – şi este trimisă înapoi la părinţii ei.

În jurul anului 1699, Anna Constantia devine iubita lui Adolph Magnus, baron de Hoym şi se mută în casa acestuia. Cei doi se căsătoresc în 1703 şi divorţează trei ani mai târziu.

În 1704, Anna îl întâlneşte pe regele August şi devine cea mai apropiată prietenă a lui. În acea perioadă, favorita regelui era prinţesa Teschen. Un an mai târziu, Anna Constantia îi ia locul, este numită „amantă oficială” şi primeşte titlul de „contesă de Cosel”. Anna şi regele au împreună trei copii: două fete şi un băiat.

Mult prea ambiţioasă, Anna se amestecă în politică şi, pentru acest lucru, nu place celorlalţi nobili care o considerau periculoasă pentru interesele lor. În cele din urmă, August al II-lea se îndrăgosteşte de Maria Magdalena Bielinski, iar Anna Constantia este trimisă în exil, exil care durează, nici mai mult, nici mai puţin decât 49 de ani.

4 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

De unde concluzia: cu toate ca sunt denumite la fel, nu e bine ca amantele sa fie amestecate cu politica :))).

Ela Roseni spunea...

Naaaah, o concluzie total lipsită de farmec! :)Şi nici nu e practică!

Mircea Popescu spunea...

Pai, nu farmecul e totul, sunt pareri care sustin ca partea practica primeaza. Iar eu sustin ca e practica, dovada patania ei.

Ela Roseni spunea...

Au păţit-o şi regii...Chiar şi-au pierdut capul...Şi nu din pricină de cucoane...:)