Pagini

duminică, 14 decembrie 2008

Pauline-Felicite de Mailly-Nesle (1712 – 1741)


Pauline-Felicite de Mailly-Nesle, marchiză de Vintimille, a fost una dintre cele cinci faimoase „surori Nesle” care au intrat în graţiile regelui Franţei, Ludovic al XV-lea.



Sora ei, Louise-Julie de Mailly, era încă favorita regelui, însă relaţia era pe sfârşite. Louise o invită pe sora ei mai mică, abia ieşită din mănăstire, la curte. Pauline îi mărturisise unei colege că visul ei era să ajungă amanta regelui.



Pauline nu era avantajată de frumuseţe, însă era spirituală, impertinentă şi foarte originală atunci când îşi exprima opiniile. La un an după sosirea ei la curte, Pauline era nelipsită din anturajul suveranului. Acesta se amoreză cu adevărat de Pauline, dar, comod din fire, şi pentru a nu o jigni de Louise, evită o ruptură cu aceasta, aşa că cele trei personaje erau prinse într-un amuzant „menage a trois”.



În 1739, regele îi cumpără Paulinei castelul de la Choisy, care era, de fapt, mai mult o „casă a plăcerilor”, unde erau invitate un număr restrâns de persoane. Devenită castelană la Chosy, Pauline profită de această intimitate şi se dedică „educaţiei politice a regelui”. Proiectul inteligentei amante consta în a face din Ludovic al XV un mare monarh. Pentru a-şi atinge scopurile era necesară îndepărtarea regelui de sub tutela cardinalului Fleury.



În cele din urmă, pentru a salva aparenţele şi pentru a justifica prezenţa Paulinei la Palat, aceasta se căsători, de complezenţă, cu marchizul de Vintimille, nepotul arhiepiscopului din Paris.



La începutul anului 174o, Pauline rămase însărcinată şi, cu toate că sarcina era dificilă, amanta regelui continuă să-l convingă pe acesta de importanţa pe care o are pe scena politică internaţională.



Din nefericire, la scurt timp după naştere, starea Paulinei se înrăutăţi şi în noaptea de 9 spre 10 septembrie 1741, încetă din viaţă.




2 comentarii:

Anonim spunea...

Mai sunt?Curtezanele istorice?
Aceasta e mai spirituala
dar si mai ghinionista! Te apuci sa faci pui cand vrei doar un rege acolo si o pozitie..:)))

Ela Roseni spunea...

Pana acum am antologat 720...:)