Pagini

marți, 27 februarie 2007

MADAME DU BARRY

            Numele ei la naştere a fost Marie-Jeanne Bécu,  s-a născut în anul 1743 la Vaucouleurs şi a murit la Paris în decembrie 1793.
Fiica nelegitimă a unei bucătărese şi a unui călugăr, Marie-Jeanne este crescută şi educată din „donaţiile” unor iubiţi ai mamei sale. La vârsta de 15 ani, ea se mută la Paris, unde, sub numele de Jeanne Rancon, lucrează ca asistentă a unei modiste.
Graţie frumuseţii ei „intră” în atenţia unui nobil francez – Jean du Barry –  a cărui amantă ajunge şi care o ajută să devină curtezană de lux, introducând-o în cercurile societăţii pariziene.
Pentru început este metresa Ducelui de Richelieu. În 1768, contele Jean du Barry o recomandă fratelui său căruia îi propune să o ia de soţie şi să o prezinte la curte pentru a-i da posibilitatea să-l cucerească pe rege şi, astfel, să poată avea, prin intermediul ei, influenţă asupra deciziilor politice.
După moartea doamnei de Pompadour, Madame du Barry devine, până la moartea acestuia, favorita regelui Louis al XV-lea. Într-adevăr, Madame du Barry exercită o oarecare influenţă politică la curtea Franţei însă deciziile ei o fac nepopulară.
După moartea regelui, ea este surghiunită la mănăstire şi i se interzice să vadă pe cineva sau să scrie cuiva.
Din anul 1776 şi până la izbucnirea Revoluţiei franceze ea locuieşte în palatul Ducelui de Brissac. În timpul Revoluţiei călătoreşte des în Anglia, însă bănuită că aduce deservicii Franţei, la întoarcere, este arestată şi acuzată ca ar fi conspirat împotriva nou înfiinţatei Republici Franceze. După un sumar proces a fost executată prin ghilotinare în decembrie 1793.

Niciun comentariu: