Pagini

luni, 5 martie 2007

Françoise de Foix, Contesă de Châteaubriand

      Françoise de Foix, Contesă de Châteaubriand(1495-1537). A fost fiica lui Jean de Foix, viconte de Lautrec şi a plăcutei Jeanne d’Aydie, iar mai târziu soţia lui Jean de Laval, conte de Châteaubriand.
 
      De foarte tânără a locuit la curtea Franţei  făcând parte din anturajul reginei Anne de Bretagne. Educată şi talentată, Françoise de Foix vorbea latina şi italiana, scria poezii şi cânta foarte bine. 
      Frumuseţea şi inteligenţa brunetei Françoise de Foix au fost remarcate de regele Francisc I al Franţei care începe să trimită cadouri familiei şi să le înlesnească membrilor ei ascensiunea la curte.   
      Astfel, soţul ei devine comandantul armatei; fratele ei mai în vârstă, vicontele de Lautrec, primeşte funcţia de guvernator al Ducatului Milanez; ceilalţi doi fraţi sunt promovaţi în poziţii militare importante. 
     Françoise de Foix devine amanta regelui, după cum se presupune, prin 1518. În aprilie 1519, când delfinul François a fost botezat Ambois, Jean de Châteaubriand şi soţia lui au asistat la ceremonie; Françoise a fost instalată lângă prinţesele regale, ceea ce, la curte, însemna că este „iubita de suflet a regelui”, favorita. 
     În jurul anului 1522, poziţia ei de favorită este ameninţată de Anne de Pisseleu d’Heilly, însă nu îşi pierde influenţa la curte unde trăieşte în continuare confortabil. Până la urmă afecţiunea ei pentru rege dispare şi se întoarce la Châteaubriand unde locuieşte cu soţul ei. 
     Despre moartea ei au circulat tot soiul de zvonuri. Istoricul francez Varrilas relatează că soţul ei, cunoscut pentru brutalitatea şi cruzimea sa,  ar fi închis-o într-o celulă unde ar fi ţinut-o în întuneric. Totuşi, oficial s-a considerat că a murit de boală după ce a stat internată mult timp în biserica Trinitarians din Châteaubriand. 

Niciun comentariu: