Pagini

vineri, 28 noiembrie 2008

GEORGIANA CAVEDISH (1757 – 1806)


Georgiana Cavedish, ducesă de Devonshire, s-a născut într-o familie de aristocraţi englezi, susţinători fervenţi ai partidului Whig. A fost prima soţie a ducelui de Devonshire, William Cavedish şi amanta lui Charles Grey, politician marcant al partidului Whig şi, apoi, prim-ministru al Angliei.



Chiar înainte de a se căsători cu Georgiana, William avea o amantă, Charlotte Spencer, care îi dăruise o fiică. Charlotte muri curând după 1778, iar ducele le aduse, pe Charlotte, micuţa sa fiică, şi pe d-na Gardner, doica ei, la conacul Devonshire. Georgiana îşi primi fiica vitregă cu dragoste, cei doi soţi inventară o poveste şi totul reintră în normal. Adică, William îşi căută altă amantă care să-l adore aşa cum făcuse Charlotte Spencer.



Amanta apăru în viaţa lui William în persoana lui „Bess” Foster. Mama Georgianei a prezentat-o pe lady Foster familiei Cavedish. Bess a devenit cea mai bună prietenă a Georgianei şi, în curând, noua femeie a lui William; iar după moartea Georgianei, cea de-a doua soţie a ducelui.



Georgiana avea o energie debordantă, participa la campanii de stradă mergând în cele mai dubioase cartiere pentru a bate din uşă în uşă în numele partidului pe care îl susţinea. Era o politiciană talentată, reuşea să atragă o mulţime de simpatizanţi şi îi recompensa pe cei loiali partidului. Era strălucitoare şi elegantă, dar şi o jucătoare împătimită. Problemele cu jocurile de noroc au adus-o în pragul divorţului.



În cele din urmă, Georgiana o născu pe micuţa Georgiana, iar William renunţă la divorţ. La un moment dat, familia Devonshire o trimise pe Bess în străinătate. Adevăratul motiv era acela că Bess era însărcinată cu William. Când Georgiana îi mai născu ducelui un băiat, Bess îi născu o fetiţă, pe Caroline. Apoi Georgiana deveni amanta lui Charles Gray şi o născu pe Eliza Courtney.


Niciun comentariu: