Pagini

marți, 2 decembrie 2008

Astăzi, toată lumea râde nefericită

Nici Alianţa PSD-PC, nici PD-L-ul nu se aşteptau la o aşa întorsătură.

Cele două partide ale primelor două locuri nu au de ales decât să negocieze. Însă negocierile, de pe picior de egalitate, pun în pericol "specificul" doctrinar al fiecăruia. Chiar dacă PD-L-ul nu şi-a conturat definitiv identitatea, pretinde că are una: este un partid de dreapta. Nu a dovedit-o, iar acum, într-o alianţă - cea mare - cu PSD-PC ar fi chiar descumpănitor. Cu voie sau fără, nu vor fi...de dreapta. Însă, un guvern PSD-PC-PD-L ar trimite sigur PNL-ul în opoziţie, lăsându-l izolat cu totul din punct de vedere al eficienţei mandatelor. Sunt convinsă că există destui care s-ar bucura de aşa o variantă.

Pe de altă parte, nu este exclus ca Alianţa PSD-PC să aibă soarta Alianţei DA. Totuşi, nu cred. Desprinderea de PSD ar trimite PC-ul acolo unde este acum PRM şi PNG. Prudenţa îi obligă să aibă "ciocul foarte, foarte mic".

Recunosc, PNL-ul nu a dat dovadă de cumpătare şi consecvenţă doctrinară în cei patru ani. Dacă vor forţa prea mult nota, s-ar putea să contribuie la "buna înţelegere" a primelor două partide. Cum în politica românească verticalitatea este nulă mă aştept la cele mai ciudate modele de guvernare.

Un guvern PD-L+PNL, formula de guvernare pentru care aş opta, din perspectiva opţiunii mele liberale, pare sortit eşecului numai şi numai din pricina orgoliilor. Obiectivul central al partidelor fiind câştigul propriu de ce m-aş amăgi să sper că aceste două formaţiuni vor lua în calcul România şi pe cetăţenii ei?

Mai există o teorie, naivă? La negocieri se vor scoate foarte multe "dosare" pe masă. Şi cine va fi mai tare în "dosare" va fi dirijorul. Însă nimeni din "orchestră" nu va fi lăsat pe dinafară. La bani.

Vorba aceea, servindu-ne patria să ne servim şi pe noi!


Niciun comentariu: