Pagini

vineri, 16 ianuarie 2009

Lou Andreas-Salomé

(1861 - 1937)

("...nu pot celebra nicio sărbătoare fără tine." - Rainer Maria Rilke, Jurnal florentin)

Lou Salome, destinatara acestor cuvinte scrise de către marele poet Rainer Maria Rilke, a reuşit să cucerească mintea şi inimile câtorva bărbaţi care aveau să devină proeminenţe ale vremii.

Astfel, celebra scriitoare şi psihanalistă de origine rusă a fost, printre altele, iubita lui Netzsche, Rilke şi Freud.

Lou Salome s-a născut la Sankt Petersburg într-o familie cu rădăcini franceze şi germane. Pasionată de studiu, Salome îl convinge pe un pastor olandez, Hendrik Gillot, să o iniţieze în câteva discipline care îi deveniseră dragi: teologie, filozofie, istoria religiilor, în literatura franceză şi în cea germană. Domnul Gillot, încântat de inteligenţa şi de entuziasmul tinerei domnişoare, s-a îndrăgostit atât de tare încât a hotărât să o ceară în căsătorie; asta, bineînţeles, după ce ar fi divorţat de soţie.

Bine pregătită de domnul pastor, Lou pleacă împreună cu mama ei în străinătate: întâi, la Zurich, apoi, la Roma. La Roma, Salome îl cunoaşte pe Paul Ree, fiul unui bogat om de afaceri şi bun prieten cu Nietzsche. Cei trei călătoresc împreună, iar Nietzsche se îndrăgosteşte puternic de Lou. Atât de tare încât se spune că marele filozof ar fi avut o tentativă de sinucidere din cauza ei.

În cele din urmă, trioul se destramă, iar Lou şi Ree pleacă la Berlin unde locuiesc împreună. La Berlin, Lou îl cunoaşte pe lingvistul Carl Friedrich Andreas. Cei doi se căsătoresc. Chiar căsătorită fiind, Lou îşi continuă viaţa aventuroasă, angajându-se într-o relaţie amoroasă cu jurnalistul de origine germană Georg Lebedour.

În 1897, Lou îl întâlneşte, la Munchen, pe viitorul mare poet, Rilke. Lou-Salome nu era considerată o mare frumuseţe, nu se machia, nu era preocupată de aspectul său fizic, însă carisma ei era atât de puternică încât reuşea să seducă pe aproape oricine.

Rilke abia împlinise 21 de ani; Lou avea cu vreo 15 mai mult. Marea lor poveste de dragoste a durat cîţiva ani, însă prietenia lor - toată viaţa.



6 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

De unde se poate trage concluzia: carisma bate filozofia, si nu numai :))).

Ela Roseni spunea...

Uitasem cuvintele pentru destinatară! :)!
Iera şi ea filosoafă...Cu atât mai rău pentru inimioarele domnilor:)!

Doctor Singularis et Invincibilis spunea...

Felicitari pentru noul look,foarte chic,al blogului tau.

Doctor Singularis et Invincibilis spunea...

In urma cu 13 ani,am vazut in 'R. LITERARA' o fotografie a lui Lou, unde aceasta arata senzational de frumoasa.
Se zice ca Nietzsche ar fi SARUTAT-O!!! (Adica,a ajuns cu ea PANA ACOLO!)

Doctor Singularis et Invincibilis spunea...

Poate ca n-o fi fost 'frumoasa' (in sensul in care Charlize Theron este,iar Sandra Bullock nu),dar era in mod sigur neobisnuit de sexy, asta se vede.

Ela Roseni spunea...

Mersi, Cristian. Am incercat sa-l aerisesc putin. Mi se parea putin prea sobru, prea tipator...
Nu sunt eu mare specialista si nici nu am prea mult timp pentru a invata IT insa PC/ul este o mica provocare...

Dupa cum arata in fotografii si mie mi se pare frumoasa. Insa frumusetea fizica tine si ea de "trendu'" vremii. :)