Pagini

vineri, 23 ianuarie 2009

Un guguştiuc cu porumbelu-n guşă

A fost odată ca niciodată un Guguştiuc plin de încredere în sine şi cu multe "succesuri" în multe domenii...

Şi-a băgat el aripile ba prin presă, ba printr-ale comunicării, ba s-a aciuat pe lângă Marele Corb....

Marele Corb îl crescuse cu ce avea el mai bun în cămara Marii Administraţii şi, după o vreme, îl avansă din funcţia de consilier al Său în cea de MaiMare al SIE (Serviciul de Informaţii Externe). E drept! Înainte vreme, Guguştiucul şi cu soaţa sa fuseseră devotaţi - cioc şi aripi - Marelui Corb. Aşa că nu avem nimic a-i reproşa Marelui Corb care-şi adună împrejuru-i crema credincioşilor Săi.

Guguştiucul dăduse dovadă de mare isteţime, da' numa' pentru o scurtă perioadă de timp. Crezând că a ajuns pe culmile gândirii şi înţelepciunii păsăreşti, Guguştiucul a început să-şi piardă raţiunea şi, prea relaxat de la multele laxative pe care ţi le dă Puterea, s-a îmbolnăvit, destul de rapid, de purgativită verbală. Boală pentru care s-a văzut obligat să-şi prezinte demisia de MaiMare al SIE.

Nu s-a învăţat minte atunci şi, la numai doi ani de la păţitura cu pricina, Guguştiucul din povestea noastră scăpă din nou un porumbel din guşă (se vede treaba că are o fermă de porumbei pe dinăuntru său): el a afirmat că Marele Corb ştia - utilizând metoda interceptărilor telefonice ilegale - ce vorbesc alte păsări, mai ales dintre cele de pradă, din Imperiul Său. Lucru necreştinesc. Pardon, nepăsăresc! Sau, totuşi, necreştinesc?

Marele Corb s-a înfuriat şi a asmuţit asupra Guguştiucului, crescut cu miez de nucă şi cozonac, niscai păsări cu rol de acuzatori: Guguştiucu' ori probează ce-a guguruit, ori va fi trimis în instanţă. Aşa, în paranteză fie (s)pus, Marele Corb al zilelor noastre este mult mai răzbunător decât fostu'. Acela prefera să-i numească "prostănaci" pe cei mai săraci cu duhu'.

Spre sfârşitul poveştii, trântesc şi eu o părere: chiar dacă nu mă dau în vânt după caracterul 'mnealui de crezut îl cred pe Claudiu Guguştiuc.


6 comentarii:

Mircea Popescu spunea...

Pricep, pricep, dar ce cauta Gusa in toata povestea asta? :)))

Ela Roseni spunea...

Ma gandeam la el :)!

Doctor Singularis et Invincibilis spunea...

Alegoria ta este ca, intotdeauna, incantatoare si de un bun umor cantemiresc.

Doctor Singularis et Invincibilis spunea...

Zilele astea am vazut doua filme minunate in felul lor:--o comedie cu Ford (cu subiect cazon:ADVANCE TO THE REAR),si ecranizarea celor ZECE NEGRI MITITEI a lui Clair; iar astazi am gasit, intr-o carticica a lui Guardini,acest adevar care merita impartasit:--ca Deipara, Preacurata Fecioara,este 'amiaza neamului omenesc'.

Anonim spunea...

daca toti ne-am emite parerea ca tine, cearta ar fi o mare placere.

Excelent!

Ela Roseni spunea...

In funcţie de stare, Cristian! :)

Dragă Acadea, noi cu zarva, ei cu traiul bun! :)