Pagini

marți, 24 noiembrie 2009

De la votul uninominal la republica prezidenţială şi mai departe...

Aşa poate începe drumul spre regimul totalitar. Cristian Diaconescu ne asigură că în Europa dictatura nu mai este posibilă. "Modernizarea" - cuvânt drag domnului Băsescu - poate fi aplicată şi dictaturii. Dictatura modernă nu se foloseşte de puşcă sau de Jilava. O dictatură modernă îţi îngrădeşte posibilitatea de a dezvolta o economie concurenţială şi va fi potrivnică multor principii democratice şi aşa destul de şubrede pe la noi. Va impune, din nou, paternalismul, adică "Să trăiţi bine! Dar cu ceea ce vă dăm noi. Dacă nu sunteţi mulţumiţi, treaba voastră." Unora li se pare că e mai uşor să trăieşti "primind" mereu din mâna celor aflaţi la putere "pâinea cea de toate zilele". O pâine aruncată în silă după ce - dintr-o trăsătură de stilou cu peniţă de aur - miliardele de euro au fost împărţite fără a răspunde la întrebarea: pe ce?

Iar titlul îl explic aşa: şi-a fost să fie votul uninominal în condiţiile impuse de Băsescu. A fost să fie referendum pentru micşorarea numărului de parlamentari şi pentru un Parlament unicameral în condiţiile impuse de Băsescu. Un Parlament unicameral=o Mică Adunare Naţională. Ar urma republica prezidenţială în condiţiile impuse de Băsescu. De la republica prezidenţială la băsescianism nu ar fi o cale lungă. Traian Băsescu a ales în locul rolului de mediator al unui preşedinte pe acela de jucător. Am aflat pe pielea noastră ce avea să însemne un jucător în afara jocului democratic.

De aceea - şi din multe alte motive - îl consider pe Traian Băsescu nociv pentru imatura noastră democraţie. De aceea îi îndemn pe alegători să-l voteze pe Geoană. Eu nu-l voi vota pentru că nu mai pot alege "cel mai mic rău" la infinit. Totuşi, voi adăuga ceva-ceva la jumătatea de pas către o schimbare căreia nu-i prevăd direcţia: nu-l voi vota pe Băsescu. Şi sper ca domnul Geoană să reuşească să facă faţă presiunilor partidului domniei sale. Pentru că sunt convinsă că va avea de respins multe pretenţii din partea "dinozaurilor" interni.

8 comentarii:

Mirela spunea...

Basescu spune "sa traiti bine". Eu spun "sa faceti bors". Am fost extrem de dezamagita de rezultate, chiar credeam ca Crin Antonescu va intra in turul al doilea.
Iarta-ma ca spun asta, dar parca sunt tentata sa merg sa-l votez pe Basescu, numai ca sa ii fericesc pe cei care l-au votat. Apoi i-as intreba, cam dupa un an, asa, cum se simt. Dar n-o voi face, nu mai merg la vot. Sa faca bors.

Eugen spunea...

Se pare că te-a speriat cineva cu geacă roşie, sau chiar ai o bluză frumosă roşie cu fular la fel.
Votul uninominal a fost acceptat de toate partidele, iar varianta a fost cea aleasă de PNL şi PSD (la sugetia Pro Democraţia, respctiv respectabilul dl Pârvulescu...), ca majoritari, nu de cea propusă de Băsescu, prin vot direct.
Astfel se face că au intrat persoane clasate pe locurile 2 şi 3 în colegii.
Parlament uni cameral, au 14 state din UE.
Şi nu cred că l-au preluat de la Ceauşescu.
Visul Marii Adunări Naţionale, e doar o sperietore pentru naivi.
Sau o fantomă cu care unii şmecheri sperie naivii.
Oare de ce?

Ela Roseni spunea...

Mirela dragă, atunci când am fost invitaţi la ţepe nu bănuiam pentru cine erau pregătite: erau ţepele pentru noi!

Eugen, ai spus bine: ţările din UE.Noi mai avem până atunci!

Ela Roseni spunea...

Eugene, geaca mea a fost galbena, da' cre' ca renunt la toalele politice! Mai bine, nu? Sunt convinsa ca asa ai gandit! :)

Vania spunea...

Eu zic că orice vot ajută să avem un guvern şi să evităm războiul civil, pe care l-ar aduce Băsescu cu gaşca.

Ela Roseni spunea...

Basescu spune ca el nu face nici o alianta cand,de fapt, nimeni nu vrea sa faca vreo alianta cu el...

Ela Roseni spunea...

Iar cei care viseaza ca se va repeta "sustinerea" de catre popor a domniei sale nu tin cont ca nu situatia e cu totul alta.
Tocmai poporul nu l-a votat acum. Poporul vrea politiceni mai putini in Parlament nu si acelasi presedinte. Altfel ar fi avut 77%, nu? De-abia acum incepe campania murdara. Tocmai de aceea refuz sa-mi dau votul. Eu l-am dat. Asa cum trebuia. DUpa 20 de ani, o multime de votanti inca se lasa trasi pe sfoara. Si uite asa, unii suntem fortati sa alegem "raul cel mai mic". Zic si eu ca Mirela: imi vine sa votez Basescu pentru ca romanii sa se sature de el!

Ela Roseni spunea...

Scuzati-mi greselile! :)